De Beste Hoofdtelefoons
Koptelefoons gebruiken met je smartphone

Koptelefoons gebruiken met je smartphone

Geplaatst door 19-01-2023 14:32 door Rianne Wesselink

Koptelefoons zijn ultra handige apparaten om altijd en overal naar je favoriete muziek te luisteren met je smartphone of een andere audiobron. Maar hoe doe je dat precies? We nemen je mee door een uitgebreide gids over hoe je een koptelefoon gebruikt met je smartphone.

Gewoonlijk worden de meeste koptelefoons geleverd met een 3,5 mm aansluiting. Je vindt de aansluiting op het snoer en hij lijkt op de aansluiting waarmee je de oplader van je mobiele telefoon aansluit. De reden waarom bijna alle hoofdtelefoonaansluitingen 3,5 mm zijn, is omdat je er meerdere audiobronnen op kunt aansluiten, waaronder smartphones. Je hoeft hem alleen maar aan te sluiten op de 3,5mm poort aan de onderkant van je smartphone en je bent klaar om naar je favoriete muziek te gaan luisteren.

Als je hoofdtelefoon echter wordt geleverd met een USB-C of Lightning poort, moet je een converter gebruiken. Een USB-C naar 3,5 mm converter of een Lightning poort naar 3,5 mm converter wordt geleverd bij nieuwere modellen zoals de iPhone 8 en hoger. Deze poorten zijn ontworpen om rechtstreeks met een USB-kabel op een koptelefoon aan te sluiten.

De meeste iPhones hebben ook een functie die "Active Noise Cancellation" heet. Deze functie gebruikt in principe de koptelefoon om alle achtergrondgeluiden te onderdrukken, zodat je alleen hoort wat er uit de koptelefoon komt. Om dit in te schakelen moet je naar "Instellingen" gaan en dan naar "Geluiden & Haptiek". Daar kun je de functie inschakelen.

Een andere functie die je handig kunt vinden is de optie "Bass Boost" die je op sommige hoofdtelefoons aantreft. Deze functie versterkt de lage frequenties om je muziek meer basachtig te laten klinken. Om deze optie in te schakelen ga je naar "Instellingen", dan naar "Geluid & Haptiek", en vervolgens naar "Frequentiebereik hoofdtelefoon" en selecteer je "Bass Boost".

Tegenwoordig is er een scala aan functionaliteiten bij hoofdtelefoons. Zo kun je je audio luisterervaring aanpassen aan je voorkeuren. Wees dus niet bang om de functies van je hoofdtelefoon te verkennen en experimenteer een beetje om de beste geluidskwaliteit uit je apparaat te halen.